Rellen

Ze gaan met grote groepen door de straten. Ze plunderen winkels, vernielen wat op hun pad komt en gooien vuurwerk en stenen naar de politie. Er zit geen masterplan, geen filosofie achter hun handelen. Ze willen gewoon rellen. Rellen om het rellen. Omdat het kan.

Er wordt al gauw geroepen dat deze 'jongeren' zich zo gedragen omdat ze andere problemen hebben. Dit is het immer terugkerende excuus voor slecht gedrag. Maar dat klopt niet. Wie zich slecht gedraagt, heeft blijkbaar niet geleerd hoe hij zich wel goed moet gedragen. Hij, want de club met relschoppers bestaat voor het overgrote merendeel uit jongens. In de grote steden zijn dit voornamelijk jonge Marokkanen en in Urk zijn het jonge Urkers. Van hetzelfde laken een pak. Jonge gasten, 14 tot 20 jaar, met ouders die hen blijkbaar niet in de hand hebben. 

Er zijn in Nederland genoeg pubers, jonge mannen, autochtoon en allochtoon, die geen werk hebben, weinig kansen, weinig opleiding, veel testosteron en veel vrije tijd, maar die toch niet gaan rellen. Er zijn ook veel meisjes die een minstens even goede reden hebben om de straat op te gaan en te protesteren tegen de soms dubbele discriminatie waar zij mee te maken hebben, maar toch zijn zij niet degenen die de ramen van Jumbo inslaan.

Opvoeden is een lastige taak. Er zijn ouders die het al snel voor gezien houden. Dat geldt ook voor de overheid. Bij opvoeden hoort immers corrigeren. Dat kost moeite. Dat kost tijd. Dat kost geld. Dat is vervelend om te doen. Dus is er bedacht dat je slecht gedrag moet negeren en goed gedrag moet belonen. Lekker makkelijk. Daarom worden rotjongens niet gecorrigeerd. Niet thuis. Niet op school. Niet in hun vrije tijd. Nooit. En dan gaan ze rellen. Omdat het kan. Omdat niemand hen ooit corrigeert. 

De oplossing ligt voor de hand.