Het Nieuwe Normaal

Al vrij snel tijdens de corona crisis werd er gesproken over Het Nieuwe Normaal. Vooral Mark Rutte noemde deze drie woorden voortdurend tijdens zijn persconferenties van de afgelopen maanden. Handen wassen, in je elleboog niezen, geen handen schudden, anderhalve meter afstand houden, niet naar je oma gaan, geen protestdemonstraties meer organiseren, kortom, het Nieuwe Normaal.

Het vreemde hieraan is dat er blijkbaar van overheidswege vanuit gegaan wordt dat de huidige pandemie geen tijdelijke probleemsituatie is, maar een blijvend fenomeen waarmee we voorlopig moeten leren leven. De vraag is of dat wel klopt. Welke informatie over het coronavirus bezit Mark Rutte die bij het grote publiek niet bekend is? Waarom wil je in juli een wet introduceren die allerlei zaken regelt die in maart of april misschien nog wel van belang waren, maar nu inmiddels niet meer? Mocht er een tweede golf komen dan zijn we nu toch beter voorbereid? Er is nu toch meer testcapaciteit? Er zijn nu toch voldoende voorraden beschermingsmiddelen ingeslagen? Of toch niet? Welke verborgen agenda zit er achter dat Nieuwe Normaal dat helemaal niet normaal is en dat we ook niet als normaal moeten accepteren. 

Hugo de Jonge, die de afgelopen maanden heeft uitgeblonken in vrijwel niets zinnigs doen, zodat vele bejaarden in verpleeghuizen een eenzame dood stierven, kwam een paar weken geleden ineens met het plan voor een corona app. Iedereen mocht meedenken! Die oproep leidde tot een soort Poolse landdag waarna vooral geconcludeerd kon worden dat zo'n app maken toch een stuk ingewikkelder was dan Hugo had gedacht. Vooral over de privacy van de eventuele toekomstige gebruikers werd erg luchtig gedaan. Na een aanvankelijk vliegende start werd het dan ook stil rondom de app van Hugo.

Tot Hugo tijdens een recente persconferentie tussen neus en lippen door aankondigde dat die app er toch echt aankwam. Hij had net zijn handtekening gezet onder een contract waarmee Nederland een vaccin koopt dat misschien tegen COVID-19 zou kunnen beschermen en dat wellicht ook veilig zou kunnen zijn. Dat zijn vele slagen om de arm die Hugo heeft gehonoreerd met vele miljoenen. Zou diezelfde Hugo er dan toch in geslaagd zijn om een goede app te laten ontwikkelen? Niemand van de aanwezige journalisten stelde er helaas een vraag over. 

Vandaag ontdekte ik echter een project, waaraan Nederland ook meedoet, dat mij de stuipen op het lijf heeft gejaagd:  de COVI-PASS™️

COVI-PASS™ is a secure Digital Health Passport which displays your Covid-19 test history and immunoresponse and other relevant health information.
  
Toe maar. Hoe je coronatest is uitgepakt is blijkbaar nog niet genoeg informatie. Other relevant health information. Relevant voor wie? Ik vind dit op zich al buitengewoon verontrustend, zo'n digitaal gezondheidspaspoort, maar wie denk dat dit alles is, heeft het mis. De COVI-PASS kan namelijk nog veel meer, want het is uitgevoerd met een extra hebbedingetje, de VCode®

Your VCode® can store anything from identity details, in case of emergency information, health records, payment methods, car registration numbers, business card details, social media links and much more all from the same code.

Is dat nou niet handig? Allerlei privacygevoelige en zeer persoonlijke informatie zoals je bankrekeningnummer, creditcardnummer, ziektegeschiedenis, medicijngebruik, rijbewijs, deel 1 en 2 van je auto en zelfs je wachtwoorden voor bijvoorbeeld social media in een handige app die door de Nederlandse overheid en de EU, wan die doen ook mee aan dit project, beheerd wordt. 

What could possibly go wrong?

Is dit de app van Hugo? Of gaat de app van Hugo onderdeel worden van dit project? Wordt dit Het Nieuwe Normaal? En wanneer mogen wij daar iets van vinden? Of wordt dit zoals vrijwel alles de laatste jaren er door Mark Rutte c.s. vrolijk doorheen geglibberd? Net zoals al die andere zaken die nooit tijdens verkiezingstijden aan de orde zijn geweest, zoals iedereen van het gas af, de opmars van biomassa centrales, het sponsoren van zogenaamde 'rebellen' in SyriĆ« en de miljoenen die in de EU worden gepompt. Alles zonder overleg met de achterban, zonder dat er ooit een discussie over is geweest, zonder dat je er voor of tegen hebt kunnen stemmen. 

Ik vind het al ongelooflijk dat je zoiets als een COVI-PASS bedenkt tijdens een pandemie en dit gewoon op internet zet, maar de producent voelt zich blijkbaar onaantastbaar. Is waarschijnlijk onaantastbaar, dankzij de steun en het geld van landen zoals Nederland. 
Ik vind dit echter een vreselijk enge ontwikkeling. 

Always eyes watching you and the voice enveloping you. Asleep or awake, indoors or out of doors, in the bath or bed—no escape. Nothing was your own except the few cubic centimeters in your skull.
 1984, George Orwell.


Update 04-01-2021: de site waar deze COVI-PASS bejubeld werd, is verdwenen. Vreemd. De vraag is of het project ook verdwenen is.