Vaccinatiepaspoort

Vanaf het begin van de pandemie wordt er gesproken over een digitaal vaccinatiepaspoort. In maart 2020 kwamen de eerste aanbieders al in beeld. Een ervan meldde afspraken te hebben gemaakt met onder andere de EU. En ja, ook Nederland werd vorig jaar genoemd als afnemer van dit digitale gezondheidspaspoort. Zie mijn eerdere blog uit juni 2020: Het Nieuwe Normaal.

Deze zogenaamde COVI-PASS™️ met de ingebouwde chip VCode® heet inmiddels Tento Health, waarschijnlijk omdat de eerste versie van dit digitale paspoort zoveel weerstand opriep, dat ze er maar een andere naam opgeplakt hebben en een iets vriendelijker verhaaltje bij verzonnen hebben. De boodschap is echter hetzelfde. Je hele persoonlijke patiĆ«ntendossier in een app, inclusief testresultaten en vaccinatiebewijzen.

Dat Rutte weer liegt dat hij barst, als hij zegt dat hij tegen een vaccinatiepaspoort is, verbaast me niets. De man liegt werkelijk over alles, dus ook over het feit dat dit vorig jaar al afgesproken is. Wat me wel verrast, is dat Rutte tijdens het RTL debat van gisteren heeft gezegd dat voordat een vaccinatiepaspoort aan de orde is, eerst bekeken moet worden of het vaccineren het doorgeven van het virus wel tegengaat. Kortom, heeft het wel nut?

Dat is precies de juiste vraag. Het aanwezig zijn van steriele immuniteit wordt wereldwijd sterk betwijfeld. Verschillende virologen hebben aangegeven dat de huidige vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca weliswaar beschermen tegen ernstig ziek worden, maar niet tegen besmetting en ook niet tegen het kunnen doorgeven van het virus.  

'Je vaccineert je voor een ander' is dan lariekoek. Je doet het voor jezelf. Het als eerste vaccineren van zorgmedewerkers, zodat ze hun patiĆ«nten niet meer kunnen besmetten, is onzin. Als eerste zouden alle ouderen en kwetsbaren gevaccineerd moeten worden. Dat is er helaas nog steeds niet van gekomen door de kreupele vaccinatiestrategie van De Jonge en door de vele voordringers die van Hugo hun zin kregen.

Het hebben van een vaccinatiepaspoort, zodat je dan weer zonder gevaar naar naar de kroeg kan gaan of in een vliegtuig mag zitten, slaat dus nergens op. Alleen een schriftelijk of digitaal bewijs van een recent negatief testresultaat geeft aan dat je geen virus aan anderen kunt doorgeven, simpelweg omdat je niet besmet bent. 

Vaccinatie voorkomt de verspreiding van het virus waarschijnlijk niet of misschien weinig. De vraag blijft daarom: waarom moeten wij allemaal zo nodig een digitaal gezondheidspaspoort hebben? Wat is het nut? En voor wie?