De scholen gaan open

Volgens minister Slob is het helemaal veilig. Volgens premier Rutte is het geheel volgens het advies van het OMT. De basisscholen kunnen daarom volgens hen weer open op 8 februari.

Vorig jaar bleven de scholen In Nederland bijna het hele jaar open. Dat was omdat kinderen volgens Van Dissel niet besmettelijk waren, of heel weinig, zodat ze het virus niet of nauwelijks zouden overdragen aan volwassenen. Integendeel, uit een mini-onderzoekje van het RIVM onder met name families van zorgmedewerkers was gebleken dat de kinderen het virus juist van hun ouders hadden gekregen. 

In de loop van 2020 werd door internationaal onderzoek steeds duidelijker dat kinderen wel degelijk een rol spelen bij de verspreiding van het virus, en dat zij zelfs gezien konden worden als 'superspreaders' die, zelf meestal asymptomatisch, hun ouders, grootouders en leerkrachten besmetten. In Nederland werden deze onderzoeksresultaten echter stelselmatig genegeerd. Waarom was dat? De belangrijkste reden om de Nederlandse scholen open te houden leek het idee van de regering dat de ouders op die manier ongestoord konden doorwerken. Alles voor de economie. 

Uiteindelijk gingen in december in Nederland de scholen toch voor langere dicht. Een dreigende code zwart en verschillende zeer besmettelijke mutaties van het virus zorgden ervoor dat twee uitspraken die Van Dissel maandenlang had verkondigd, mondkapjes werken niet en kinderen zijn niet besmettelijk, door de regering resoluut opzij geschoven werden. Nederland leek zich even te gaan conformeren aan de rest van de wereld. Maar niet voor lang. 

De verkiezingen komen er immers aan. Het is weer tijd voor loze beloftes, dit jaar aangevuld met populaire maatregelen. Scholen open. Avondklok intrekken. Lockdown versoepelen. En wie weet wat onze gewetenloze politici nog meer kunnen bedenken om mooi weer mee te kunnen spelen tot 17 maart. 

De indicatoren van het dashboard geven aan dat we nog erg ver zijn van fase 1. Er is dus geen enkele  reden om iets te versoepelen. Wie het OMT advies goed leest, ziet dat het advies dan ook is om de scholen dicht te houden. Ongetwijfeld onder druk van Rutte, die straks alle verantwoordelijkheid voor de derde golf zo moeiteloos naar het OMT kan schuiven, heeft dit clubje virologen, microbiologen en epidemiologen een uitspraak gedaan over het maatschappelijk belang van het openen van scholen. Niet bepaald hun expertise. Dat zegt wel iets over het gebrek aan politiek inzicht van deze groep mensen, die zich o.l.v. Van Dissel naïef voor het verkiezingskarretje heeft laten spannen. 

Alles voor de economie is tijdelijk even veranderd in alles voor de verkiezingen. Wie straks op de VVD stemt, of op een van de andere coalitiepartijen, stemt tevens op een voortzetting van dit nietsontziende, keihard gespeelde (corona)beleid. Straks is het weer alles voor de economie. En jammer van uw sterfgeval / faillissement / gezondheidsschade / pensioen / kindertoeslag / huis in Groningen / ontslag, maar helaas. Daar hebben de heren en dames politici na 17 maart echt geen tijd meer voor.