Privésfeer

We zijn inmiddels al weer enige tijd op weg naar de tweede golf. Het aantal besmettingen loopt rap op. Volgens sommigen is er niets aan de hand, omdat het aantal patiënten op de IC en in de ziekenhuizen nog laag is, maar deze mensen zijn vergeten hoe dat in maart binnen een paar weken helemaal uit de hand liep in Brabant. Of ze zijn het niet vergeten, maar ze wonen ergens anders in Nederland en hebben geen idee hoe het toen was.

De Nederlandse overheid laat het grotendeels op zijn beloop. Dat is de enige conclusie die ik na twee recente persconferenties kan trekken. Mark Rutte adviseert van alles, maar van maatregelen die werkelijk kunnen worden gehandhaafd, is geen sprake. De aandacht ligt op het ogenblik geheel bij de zogenaamde 'privésfeer', omdat daar nu de meeste besmettingen zouden plaatsvinden. Uit de cijfers blijkt dat echter helemaal niet. Van 70% van de besmettingen is niet bekend waar de besmetting heeft plaatsgevonden en van de 30% waarover wel een vermoeden bestaat, bleek slechts een deel van de besmettingen thuis te zijn gebeurd. Desalniettemin wordt nu door de regering met klem afgeraden om feestjes te geven of om anderszins met meer dan 6 mensen gezellig in je huiskamer te gaan zitten. 

Deze overmatige aandacht voor het privéleven van Nederlanders is behalve onjuist beargumenteerd, want niet ondersteund door de cijfers, ook heel vreemd. De overheid heeft namelijk de mogelijkheid om buitenshuis allerlei maatregelen te nemen waardoor besmetting tegengegaan wordt, maar doet dat niet. Overal waar veel mensen in een afgesloten ruimte zijn, is er sprake van de grootste kans op besmetting. Dat geldt weliswaar voor huiskamers, maar zeker ook voor (semi-)openbare ruimtes zoals supermarkten, bibliotheken, buurthuizen. stations, vliegtuigen, gemeentehuizen, verpleeghuizen, ziekenhuizen, scholen, tandartsenpraktijken, winkels, horeca, theaters, en ga zo maar door. Het vreemde is dat de overheid van deze enorme lijst er slechts een paar uitgekozen heeft om stringente maatregelen te treffen. Voor de horeca gelden bijvoorbeeld de strengste eisen en dreigt zelf sluiting als de gasten zich daar niet aan houden. Vliegtuigen schijnen de uitzondering op de regel te zijn, met dank aan het RIVM, maar dat dit beleid in vergelijking met de horeca volkomen inconsequent is, moge duidelijk zijn. 

De scholen gaan ook weer open. In de afgelopen 8 weken zomervakantie heeft blijkbaar niemand er goed over nagedacht wat dat betekent. Dat kinderen gemiddeld minder ziek worden, betekent immers niet dat ze helemaal niet ziek worden en zeker niet dat ze niet besmettelijk voor anderen zijn. Daarbij zitten kinderen in Nederlandse scholen de hele dag met 30 stuks in een klein en meestal slecht geventileerd klaslokaal. Dan kun je nog beter in je huiskamer zitten met meer dan 6 gasten, want daar kun je tenminste nog een raampje opendoen. Ook hier heeft het RIVM weer een dubieuze rol gespeeld door al in een vroeg stadium te verklaren dat kinderen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het virus. Deze conclusie is gebaseerd op een recent onderzoek in Nederland door het RIVM zelf dat zich met name richtte op de kinderen van zorgmedewerkers. Conclusie: de kinderen werden besmet door de ouders en niet andersom. In het buitenland worden echter weer andere onderzoeksresultaten gevonden. Aangezien veel besmette kinderen a-symptomatisch zijn, is het moeilijk te bepalen of zij door hun ouders zijn besmet of andersom. 

Kortom, het beleid van de Nederlandse overheid is volkomen onlogisch en inconsequent met een overdreven en misplaatste aandacht voor wat er achter de voordeur gebeurt. Zullen we eerst eens zorgen voor een goed georganiseerd testbeleid dat voor iedereen toegankelijk is en snel met uitslagen komt? Waarom is er geen algemeen geldende maatregel voor alle ruimtes waar zich meer dan 6 mensen ophouden? Waarom worden mondkapjes niet verplicht in die omstandigheden waar afstand houden van elkaar niet mogelijk is? Waarom wordt er op alle vliegvelden niet veel strenger gecontroleerd? Waarom komen er nog steeds iedere week grote aantallen asielzoekers ons land binnen? Waarom zorgt de Nederlandse overheid er niet eerst voor dat zij regelt wat er nu al te regelen is om besmetting tegen te gaan, voordat ze zich gaat bemoeien met wat er in de privésfeer gebeurt? Waarom is er een noodwet nodig, als er nu nog zoveel gedaan kan worden om besmetting tegen te gaan, wat simpelweg niet gebeurt? 

Ik snap de mensen wel die een groot complot zien in deze huidige pandemie en heb zelfs enig begrip voor diegenen die alle maatregelen aan hun laars lappen of willen lappen. Zij zien met mij hoe de regering zich onttrekt aan het nemen van logische maatregelen die wellicht schadelijk kunnen zijn voor de economie (vliegtuigen) of die vragen om een strakke organisatie (test & trace). Rutte & co lijkt zich liever te richten op het aanspreken van de eigen verantwoordelijkheid, iets dat met 17 miljoen Nederlanders gedoemd is te mislukken. Als dat dan niet lukt, die maatregelen die in de privésfeer blijkbaar zo nodig zijn, en je kunt dat ook lastig controleren of handhaven, heb je daar dan die nieuwe noodwet van Hugo voor nodig? Om met zwaar bewapende politieagenten binnen te mogen vallen bij een verjaardagsfeestje, terwijl ondertussen tientallen vliegtuigen per dag op Schiphol landen met vakantiegangers die zich hooguit vrijwillig aan een test hoeven te onderwerpen? 

Hier klopt iets niet.