Coronamaatregelen

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben we te maken gekregen met coronamaatregelen die door de regering uitgevaardigd worden. Voor de goede orde: aanvankelijk deed de regering helemaal niets. Terwijl de beelden uit Wuhan niets aan de verbeelding overlieten, landden er tientallen vliegtuigen per week uit China in Schiphol en later gebeurde datzelfde ook met vliegtuigen uit Italië. Er is in het geheel niets gedaan om de instroom van besmette individuen tegen te gaan.

Toen eenmaal duidelijk was dat het Sars-Cov-2 virus zich met name in Brabant snel verspreidde en de ziekenhuizen in paniek alle verloven introkken, kwam de regering pas in actie. Hoewel onze premier graag spreekt van een 'intelligente lockdown' is er echter weinig intelligents te ontdekken aan de tegenstrijdige en onlogische maatregelen waarmee we al maanden om de oren geslagen worden. 

Om te beginnen werd iedereen die griepachtige verschijnselen had, bevolen om thuis te blijven. Dat klinkt logisch, maar deze regel was uitdrukkelijk niet bedoeld voor mensen die in de zorg werkten. Die moesten gewoon aan het werk met een hoestje of een beetje koorts. De reden hiervoor was waarschijnlijk het al voor de coronacrisis bestaande tekort aan mensen die in de zorg werken. Alle hens waren aan dek nodig. Het was echter zeer onwaarachtig dat net gedaan werd alsof zieke zorgmedewerkers risicoloos aan het werk konden gaan. 

In de ziekenhuizen werden de medewerkers met enige moeite voorzien van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, maar in de verpleeghuizen werd het dragen van beschermingsmiddelen eerst afgeraden en later zelfs verboden. De onlogica van deze maatregelen, die regelmatig verdedigd werden door Jaap van Dissel, ging nog veel verder. Het werd al snel aan familieleden van kwetsbare bejaarden verboden om op bezoek te komen. Dat familieleden niet en zorgmedewerkers wel direct contact met de bejaarden mochten hebben, is behalve een belachelijke en onzinnige maatregel, ook een onmenselijke maatregel gebleken. Duidelijk is wel dat de Van Dissel-gedachte dat zorgmedewerkers het virus niet konden overbrengen op hun cliënten geheel onjuist bleek te zijn. Dat kunnen we zien aan het schrikbarende aantal overledenen in verpleeghuizen. De kwetsbare bejaarden die de regering naar eigen zeggen zo goed zou gaan beschermen, gingen in grote getale gewoon dood, vaak zonder hun familie, want die mochten dus niet langskomen.  Iedereen die een beetje logisch kan nadenken, wist in april van dit jaar al dat hier iets heel erg fout ging. De regering paste de maatregelen echter niet aan en bleef volharden dat de bescherming van kwetsbare bejaarden hoog op hun prioriteitenlijstje stond. Hoe dan? De redenatie achter de maatregelen rondom verpleeghuizen is volslagen onduidelijk, want een behoorlijke toelichting is er nooit geweest. Het vermoeden bestaat dat het tekort aan beschermingsmiddelen in Nederland wellicht de enige echte reden was. Tijd voor een parlementaire enquête.

Sinds de eerste golf voorbij is, zijn de teugels wat gevierd, maar de onzinnige besluitvorming gaat tot op de dag van vandaag nog steeds gewoon door. Zo dient iedereen anderhalve meter afstand te houden van elkaar, ook op het strand en in het park, maar niet in het vliegtuig, want daar kan je probleemloos naast elkaar zitten volgens het RIVM. Dit laatste lijkt vooral een economisch ingegeven idee te zijn om de KLM niet failliet te laten gaan, maar wie een anderhalve meter samenleving propageert en wenst dat voetbalsupporters van nu af aan fluisteren in plaats van schreeuwen, kan niet met droge ogen beweren dat vliegen ineens wel kan. Al met al zijn veel mensen het goed zat. Ze zien het nut niet meer in van al die tegenstrijdige maatregelen en dat is begrijpelijk. De een krijgt een fikse boete als hij iets te dicht bij zijn buurman gaat zitten in zijn eigen tuin, terwijl de ander ongestraft een demonstratie kan organiseren waarbij 10.000 mensen op een kluitje gaan staan. Behalve rechtsongelijkheid hebben we de laatste weken ook veel voorbeelden van willekeur gezien. Daarbij komt dat vrijwel niemand meer weet waar hij of zij aan toe is. Als je naar Spanje op vakantie mag gaan, waarom mag je dat niet op bezoek bij je oma?

Het aantal besmettingen loopt nu weer snel op. Dat komt volgens de griepje-zeggers omdat er meer getest wordt. De conclusie is in ieder geval dat de tweede golf er nu gewoon aankomt. Er is qua voorbereiding weinig verbetering te zien in vergelijking met de situatie die in maart van dit jaar bestond. Er is straks weliswaar een app en een noodwet, maar er zijn nog steeds niet voldoende beschermingsmiddelen voor de mensen in de zorg, aerogene besmetting wordt nog steeds ontkend, pre- en asymptomatische besmetting worden ook nog steeds ontkend, Jaap ziet nog steeds het nut van mondkapjes niet in en tegelijkertijd verplichten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam het dragen van diezelfde mondkapjes.

Kortom, chaos en tegenstrijdige berichten. En dat is precies wat we niet kunnen gebruiken.