Mediatraining

Wie veel naar bestuurders of politici luistert, komt vanzelf in aanraking met de principes van de mediatraining die deze mensen hebben gevolgd.

Een principe is dat het niet is toegestaan om een luid en duidelijk antwoord te geven op een vraag. Ook niet als je wel degelijk het antwoord weet. Je herhaalt de vraag, complimenteert eventueel de vragensteller met het stellen van zo'n verstandige vraag en zegt vervolgens dat het antwoord nog niet te geven is omdat de zaak nog onderzocht moet worden, maar dat er zo snel mogelijk een commissie zal worden ingesteld om dat onderzoek uit te voeren en om zo een antwoord te vinden. Bijkomend voordeel van deze strategie is dat we zo weer een paar maanden verder zijn, de waan van de dag altijd snel voorbij is, en half Nederland tegen die tijd allang vergeten is wat de vraag ook al weer was.

Bovenstaand principe dien je echter niet te gebruiken als er iets ergs is gebeurd. In zulke gevallen dien je daadkracht uit te stralen.

Is er iemand doodgegaan of ernstig gewond geraakt, is er brand of een enge ziekte uitgebroken of is er sprake van aantoonbare corruptie binnen een organisatie, dan is het zaak om het probleem uitdrukkelijk te benoemen en vervolgens te zeggen dat daar wat aan moet worden gedaan.

Bijvoorbeeld, het besnijden van meisjes. Daar zijn alle weldenkende mensen natuurlijk tegen, maar het gebeurt toch, ook in Nederland. Indien geconfronteerd met deze onprettig waarheid zeg je heel stoer dat het een ernstig probleem is en dat daar iets aan gedaan moet worden. En snel ook!

'Er moet iets aan gedaan worden', is de meest belachelijk zin die er bestaat. Het zegt niet wat er gedaan moet worden, ook niet door wie en zelfs niet wanneer of hoe. Het is een volstrekt nietszeggende zin die gebruikt wordt door iemand die absoluut niet van plan is om daadwerkelijk iets te gaan doen waarmee het probleem kan worden opgelost.

Let er maar eens op. Vooral onze huidige premier heeft er een handje van om bij vrijwel alle problemen die hem voorgelegd worden te concluderen dat 'er iets aan gedaan moet worden'.
Maar hij doet niets. Helemaal niets.