Religie

Er is nogal wat ophef ontstaan over de Nashville-verklaring. Een verzameling christelijke voormannen, geen vrouwen, heeft schriftelijk laten vastleggen dat ze nog steeds niet bereid zijn te accepteren dat hun Lieve Heer ook mensen heeft geschapen die toevalligerwijs op iemand van hetzelfde geslacht vallen. 

De verklaring is een stukje proza dat uit vervlogen tijden lijkt te komen, maar dat is niet zo. Vrijwel alle religies hebben vergelijkbare ideeën over homoseksualiteit, vrouwelijke seksualiteit, seksualiteit in zijn algemeenheid en zaken zoals abortus en euthanasie. In religieuze geschriften zoals de bijbel en de koran staat het duidelijk geschreven. Homo's moeten dood, vrouwen moeten hun bek houden en de man is het hoofd van het gezin en de baas in de wereld. Godsdienst is een feestje van heteromannen.

Dit is allemaal oud nieuws. Ik heb nooit begrepen dat je als vrouw of als homo lid zou willen zijn van zo'n club, maar op een of andere manier denken veel mensen blijkbaar dat het allemaal wel meevalt met de discriminerende en onderdrukkende intenties van de godsdienst van hun keuze. Totdat er zoiets gebeurt als de ondertekening van de Nashville-verklaring. Dan is men ineens geschokt. Er wordt zelfs aangifte gedaan, terwijl de geschriften waarop de Nashville-verklaring gebaseerd is al honderden jaren oud zijn en elke zondag in de kerk worden voorgelezen. 

Dat er mensen zijn die denken zoals Kees van der Staaij verbaast mij niets. Wat mij wel verbaast is dat hij in de Tweede Kamer zit. Waarom hebben wij religieuze partijen in ons parlement? Waarom is de scheiding van kerk en staat niet veel strikter? Dat de verzuiling die vroeger in Nederland prominent aanwezig was, heeft geleid tot eenzelfde verzuiling in de politiek, wil nog niet zeggen dat we daar nu nog steeds aan vast moeten houden. Dat geldt ook voor het onderwijs, de zorg en andere (semi)overheidsinstellingen die hun oude zuil vertegenwoordigen. Is het niet hoog tijd om dit allemaal af te schaffen? Immers, als je vrijheid van godsdienst wenst, is een seculiere overheid een voorwaarde. 

We moeten volgens mij zo snel mogelijk overgaan naar een strikt seculiere overheid. Weg met de oude en nieuwe zuilen. Dan zijn we ook van de discussie af of politieagenten een hoofddoekje mogen dragen. Nee dus. Iedereen in Nederland kan dan met een gerust hart homo's discrimineren, maar wel alleen in zijn eigen kerk en niet op straat, op school, in het gemeentehuis, in de Tweede Kamer of op welke andere openbare plaats dan ook. 

Vrijheid van godsdienst betekent ook de vrijheid hebben om helemaal geen godsdienst aan te hangen, vrij te zijn in je eigen denken en leven, en geen last te hebben van mensen die wel in een god geloven. 

Scheiding van kerk en staat. Zo snel mogelijk.  #SeculierNu