Dom

Als ik lees wat politici allemaal uitbraken als het gaat om belangrijke zaken zoals klimaat, migratie, economie en de EU kan ik maar een ding concluderen. Ze denken dat we allemaal oliedom zijn. 

Zeg nou zelf, dat trucje van Klaas Dijkhoff, zo vlak voor de verkiezingen, dat ingestudeerde praatje van Mark Rutte bij Buitenhof, die gladde filmpjes van D66, wie trapt daar nou nog in? Dit hebben we allemaal toch al eens eerder gezien? Het betekent niets en is direct vergeten als de stemmen weer binnen zijn.

Hoe kan iemand op dit moment nog geloven dat Mark Rutte niet naar Brussel gaat? Natuurlijk gaat hij naar Brussel. Dat is allemaal allang in kannen en kruiken. Hij is daar al jaren mee bezig. Er moet wel iets heel bijzonders gebeuren, wil deze zorgvuldig geplande carrièrestap niet doorgaan. Ondertussen ontkent hij alles rigoureus, want dat hoort bij het spel. 

Het is namelijk een spel. Een soort toneelstukje, maar met hele strenge regels. Zo komt Jeanine Hennis in Irak terecht, wordt Paulien Krikke burgemeester van Den Haag en krijgt Alexander Pechtold binnenkort een hoge functie bij een organisatie naar keuze. Je gewoon altijd houden aan de regels van het spel, dan krijg je op den duur een fraai baantje, ongeacht je opleiding of je werkervaring. Zelfs als je in je vorige baan enorm geblunderd hebt.

Kom daar maar eens om in de echte wereld. Zonder een opgepoetst CV met minstens drie diploma's en twee zeer positieve referenties kun je het eigenlijk wel vergeten. 

In de echte wereld gelden hele andere regels dan in Den Haag. Dat zouden politici moeten weten. Het is daarom zo treurig om te merken dat diegenen de belangen van de mensen in de echte wereld zouden moeten behartigen volgens de regels van de representatieve democratie, alleen maar bezig lijken te zijn met hun eigen spelletje, volgens hun eigen regels. Wat dat spelletje voor effect heeft op de mensen door wie zij zijn gekozen, lijkt hen niets te interesseren. Als de verkiezingen maar gewonnen worden. Als het nieuwe baantje maar doorgaat. Als ze maar meer macht krijgen. Als ze maar meer geld gaan verdienen. Als ze maar krijgen wat ze willen. 

Zij wel. 

De Provinciale Staten verkiezingen zijn op 20 maart 2019. Denk niet dat stemmen toch niets uitmaakt. Dat zou pas echt dom zijn. Zonder onze stemmen zijn zij niets. Zonder onze stemmen zijn zij weg.
#StemZeWeg